Direct een bod: 085 401 62 21

085 401 62 21085 401 62 21Bel

Weetjes over auto verkoop

28 februari

Voertuig verkopen aan particulier

Als u een voertuig gaat verkopen aan een particulier dan moet de koper het voertuig overschrijven bij een kentekenloket. Dit kan bijvoorbeeld bij een postkantoor of een RDW-keursstation. De koper heeft hier voor de kentekenkaart met de volledige tenaamstellingscode nodig. Bij het loket ontvangt de koper het eerste deel van de nieuwe tenaamstellingen code en een vrijwaringsbewijs. De koper moet het vrijwaringsbewijs aan u geven. De tenaamstellingscode is voor u zelf.

Voertuig verkopen aan voertuigbedrijf

Als u een auto gaat verkopen aan een erkend RDW erkend bedrijf. Dan moet u het complete kentekenbewijs of de kenteken card met de tenaamstellingscode afgeven aan de medewerker van het bedrijf waar u de auto aan verkoopt. U zult dan van de medewerker een bewijs krijgen dat het voertuig niet meer op uw naam staat, dit document noemt ment ook wel een vrijwaringsbewijs.

Na overschrijven geen verplichtingen meer

Vanaf het moment dat u het vrijwaringsbewijs heeft staat de auto niet meer op uw naam, dit betekend dat u geen verplichtingen meer hebt. De belasting zal de motorrijtuigenbelasting automatisch verrekenen.

Je bent bij de dealer geweest en de inruilprijs valt tegen, je krijgt een auto van de zaak en hebt je privé auto over, je gaat in de stad wonen en hebt geen auto meer nodig. Zo zijn er tientallen redenen te vinden om je auto zelf te verkopen. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van inruilen. Meestal levert zelf verkopen een hogere prijs op dan bij inruil. Dat is aan twee kanten positief, want als je niets hebt in te ruilen krijg je ook een mooie korting.

1. Overeenkomst auto verkopen 
Als je er toch voor kiest de auto aan een andere particulier te verkopen dan blijkt de afspraken over de koop van de auto niet of slecht vastgelegd worden. Vervelend is dat er achteraf soms verschil van mening ontstaat. Het is dus verstandig om alle afspraken schriftelijk vast te leggen. Als je de auto verkoopt aan een officiële inkoper dan regelt deze alles.

2. Verplichtingen autoverkoper 
U heeft als verkoper een mededelingsplicht. Dat betekent dat u verplicht bent de koper van de auto vóór het sluiten van de koopovereenkomst alles te vertellen over de gebreken van de auto. Als u dat niet doet dan kan de koper in een later stadium beroep doen op dwaling en de koopovereenkomst vernietigen. Bij verkoop aan een officiële inkoper heeft hier geen problemen mee, deze heeft een onderzoeksplicht en van hem wordt een bepaalde deskundigheid verwacht.

3. Auto verkopen aan opkoper 
Ook kun je de auto aan een officiële autoinkoper aanbieden. Je kunt op een zaterdagmiddag op een half verlaten industrieterrein een aantal van dit soort bedrijven bezoeken, maar het kan ook vanuit de luie stoel. Door de auto aan te melden op www.ikwilvanmijnautoaf.nl ontvangt je binnen 48 uur een inkoopbod van een van de ruim duizend aangesloten en goedgekeurde autobedrijven.

4. Testrit auto 
Bijna elke potentiële koper wil een testrit maken. Het is aan te bevelen een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Maak de testrit altijd met de potentiële koper. Hierbij bestuurt u de auto het liefst zelf. Vul ook vooraf een formulier in en vraag het rijbewijs van de koper. Als deze toch zelf wil rijden en wil wisselen, loop dan niet om de auto heen, maar ga zelf binnendoor naar de bijrijderskant.

Het zal niet de eerste keer zijn dat er een potentiële koper er vandoor gaat met de auto en u met lege handen achterlaat. Als u in zee gaat met een officiële inkooporganisatie dan zijn de auto inkoop bedrijven vooraf gescreend en doet u alleen zaken met geregistreerde en RDW aangesloten autobedrijven.

5. Onderhandelen prijs auto 
Tijdens de bezichtiging en de proefrit komt altijd de onderhandeling ter sprake. Let goed op hoeveel u voor de auto wilt hebben. Oriënteer u van tevoren op de verschillende occasionsites en houdt voet bij stuk als het gaat om de onderhandelingen. Laat u vooral niet onder druk zetten als de particulier die tegenover u staat zijn broer, vader en goede vriend heeft meegenomen. Daar krijgt u achteraf alleen maar spijt van. Indien u de auto aan een officiële inkoper verkoopt wordt de prijs, mits de omschrijving duidelijk en compleet is, vooraf bepaald en vastgelegd middels een overeenkomst, dat scheelt veel gedoe bij de overdracht.

6. Betaling auto contant of bank 
Na het onderhandelen dient u de betaling te regelen. Als het een particulier betreft let dan op dat u de betaling goed verifieert. Verlang een aanbetaling per bank voordat deze komt kijken, daarmee kunt u achteraf altijd de koper identificeren. Let ook op met contante betaling, het kan om vals geld gaan. Accepteer in ieder geval nooit een bankcheque. Zorg dat u zich goed voorbereid en wees naar de koper duidelijk hoe u de betaling verlangd. Als het om een verkoop aan een officiële autoopkoper gaat dan hoeft u zich een stuk minder zorgen te maken. Deze zal vaak ter plaatse contant betalen of een telefonische spoedoverboeking doen.

7. Kenteken auto overschrijven 
Als u er met de koper uit bent gekomen, ook qua onderhandelingen, dan moet de auto overgeschreven worden. Een RDW erkend autobedrijf kan dat tot ‘s-avonds laat en op zaterdag de hele dag telefonisch ter plaatse voor u regelen.

8. RDW Vrijwaringsbewijs auto 
Het kentekenbewijs bestaat uit drie delen. Een deel met autogegevens (Deel 1a of deel I), een deel met de autogegevens (Deel 1b of deel II) en het eigendomsbewijs (Overschrijvingsbewijs, kopie deel III of deel 2), kijk op www.rdw.nl hoe u deze papieren kunt controleren. Nadat het kenteken bij een postkantoor is overgeschreven (alleen mogelijk tijdens kantooruren) dan ontvangt u een vrijwaringsbewijs.

Op dat moment is de houderschapsbelasting stopgezet en door een kopie hiervan naar uw verzekeringsmaatschappij te zetten kunt u de verzekering stopzetten. Als de auto niet goed wordt overgeschreven dan blijft de vorige eigenaar (u dus) aansprakelijk voor de auto en moet u de eventuele bekeuringen, houderschapsbelasting en APK boetes betalen.